Surpriza momentului pentru români: se simte direct la bani. Cine câștigă foarte bine în România acum

de: Mădălina Bahrim
18 02. 2021

În decembrie 2020, după luni buni sub auspiciile crizei sanitare, salariul mediu net ajunsese la era de 3.620 lei, înregistrându-se o creștere de 8,4% față de 2019.

Deși, la modul general, datele de la Institutul Național de Statistică, arată destul de bine, analizând veniturile angajaților pe sectoare de activitate, constatăm că, unora dintre ei, pandemia le-a diminuat veniturile. De altfel, sunt angajați care, în plină criză sanitară, au ajuns la lefuri mai consistente.

Astfel, în luna decembrie a anului trecut, angajații din cinci sectoare de economie au văzut pe fluturașul de salariu mai puțini bani ca în perioada similară a anului 2019. La acest capitol, cei mai afectați au fost lucrătorii din transportul aerian. Ei au pierdut aproape 30% din salarii.

Cine a câștigat mai mulți bani în pandemie

În schimb, au fost și angajați care au dus-o mai bine în pandemie, decât înainte. Astfel, salariații din industria tutunului se bucură de o creștere salarială de aproximativ 25%.

Nici angajații din Sănătate nu o duc rău, cu o creștere în 2020, față de 2019, de aproximativ 15%. De asemenea, cei din sistemul de învățământ se bucură de o majorare a salariilor cu 7%, în timp ce administrația publică a primit un bonus salarial de 5%.

Câți bani au câștigat bugetarii?

În sistemul public, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net în decembrie 2020,  faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+6,7%, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete/vouchere de vacanţă) şi a stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19, în conformitate cu prevederile legale în vigoare), respectiv în administraţie publică (+1,3%). Câştigului salarial mediu net a scăzut în învăţământ comparativ cu luna precedentă (-2,4%) că urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

IT-iștii nu mai au cele mai mari salarii din România

Cele mai mari salarii din România au ajuns la lucrătorii din fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 8.350 lei.

La polul opus se află angajații din industria ospitalității – 1.685 lei.

“În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an”.
INS

Astfel, comparând salariile din decembrie 2020, cu noiembrie 2020, constatăm următoarele date:

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+6,7%, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete/vouchere de vacanţă) şi a stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19, în conformitate cu prevederile legale în vigoare), respectiv în administraţie publică (+1,3%). Câştigului salarial mediu net a scăzut în învăţământ comparativ cu luna precedentă (-2,4%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net decembrie/noiembrie s-au înregistrat în transporturi aeriene (-5,2%), respectiv în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (-2,0%).

INS arată că aceste scăderi din decembrie față de noiembrie au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).